Circulaire economie in 2050
De Nederlandse economie moet in 2050 volledig circulair zijn. Dat betekent dat producten en grondstoffen opnieuw gebruikt worden en er bijna geen afval meer is. De Rijksoverheid neemt maatregelen om samen met medeoverheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties de economie circulair te maken.
Circulaire economie: minder grondstoffen nodig
Door de wereldwijde vraag naar producten en grondstoffen worden de voorraden grondstoffen kleiner. Dat leidt ertoe dat grondstoffen niet altijd meer te krijgen zijn. Of niet zo snel.
Als de Nederlandse economie circulair wordt, zijn er minder grondstoffen nodig. Veel grondstoffen worden dan opnieuw gebruikt. Of ze worden vervangen door duurzame biogrondstoffen. Dat is goed voor de economie, het klimaat en de biodiversiteit:
- De uitstoot van broeikasgassen gaat omlaag als er minder grondstoffen geproduceerd en verwerkt worden.
- De hoeveelheid (zwerf)afval op straat en in de natuur wordt minder.
- Er is minder land en minder energie nodig voor steeds nieuwe grondstoffen.
- Nederland wordt minder afhankelijk van andere landen voor grondstoffen voor industrie en voedsel.
- Het levert nieuwe banen en bedrijven op, bijvoorbeeld in de reparatiesector.
- Er ontstaan nieuwe manieren van ondernemen, zoals deel- en leaseconcepten.
Maatregelen om de economie circulair te maken
De overheid neemt maatregelen om slim en zuinig met grondstoffen om te gaan. Maatregelen om de Nederlandse economie zo circulair mogelijk te maken zijn bijvoorbeeld:
- Bedrijven moeten meer gerecycled plastic gaan gebruiken bij het maken van nieuwe producten.
- De overheid stimuleert het delen van producten. Buren kunnen bijvoorbeeld een auto delen, waardoor in totaal minder auto’s nodig zijn.
- Bedrijven mogen alleen nog producten maken die ook te repareren zijn. Apparaten moeten daarom bijvoorbeeld open kunnen om onderdelen te vervangen.
- De Rijksoverheid koopt zelf duurzaam en sociaal in.
Deze en andere maatregelen om Nederland circulair te maken staan in het Nationaal Programma Circulaire Economie 2023-2030. Daarin staan ook maatregelen voor specifieke groepen producten, zoals meubels en woningen.
Tijdlijn voor de circulaire economie
Internationaal samenwerken voor een circulaire toekomst
Grondstoffen, producten en afval gaan de hele wereld over: grondstoffen komen bijvoorbeeld uit Azië en afgedankte producten of materialen eindigen bijvoorbeeld in Afrika. Veel bedrijven werken internationaal.
Daarom werkt de overheid zoveel mogelijk samen met andere landen. Binnen de Europese Unie, maar ook binnen de Verenigde Naties. Nederland is bijvoorbeeld lid van het Platform for Accelerating the Circular Economy (PACE). Samen met meer dan 40 landen, bedrijven en internationale organisaties werkt PACE aan het versnellen van de circulaire economie.